Over ons

Onze vzw Herne Rabarber ’t werd in 2017 opgericht door inwoners uit de gemeente Herne, met de bedoeling de groente rabarber terug in de kijker te zetten.

Door verschillende projecten te lanceren en activiteiten te organiseren, willen we met rabarber mensen samenbrengen, de lokale handel promoten en goede doelen ondersteunen.

Projecten

  • Actie ‘Adopteer een rabarberplant’

Deze actie ontstond in 2017, waarbij men kon kiezen om een rabarberplant mee naar huis te nemen of op ons veld te laten planten. Dankzij deze actie konden we zo een mooi rabarberveld aanleggen in de tuin van het Dominicanessenklooster te Herne. Het veld wordt door ons met veel liefde en zorg onderhouden.

Jaarlijks in de periode van eind april tot begin juni, kan je bij ons terecht voor ‘de adoptie’ van een rabarberplant voor het bedrag van 10 euro per plant.

De lokale handel promoten

  • Producten ontwikkelen in samenwerking met lokale handelaars.

Met de eerste oogst van onze planten ontstonden verschillende ideeën, zoals het maken van een assortiment van rabarberpralines, rabarber aardbeientaart, rabarbersorbet, rabarber-aardbeienconfituur en de aankoop van rabarbercider bij de ciderbrouwerij te Asse.

Op deze pagina vind je al onze producten: https://hernerabarbert.be/onze-producten-met-rabarber/

  • Week van de Korte Keten: De RABABOX

Op 5 april 2019 organiseerden wij voor de eerste keer een actie in het kader van ‘De Week van de Korte Keten’. Het doel van deze actie was de inwoners van Herne te laten kennis maken met streekproducten.

Zo kwam het idee van de ‘RABABOX’ tot stand. Een menubox bestaand uit een ‘pajots boerenplankje’ of een ‘vegetarisch lenteslaatje’ met een drankje en een dessert inbegrepen. Allemaal gemaakt op basis van lokale producten, afkomstig van handelaars uit de streek rond Herne.

De menu’s van de RABABOX konden op voorhand worden besteld en daarna zelf worden afgehaald of werden thuis geleverd door onze vrijwilligers. Groot en klein heeft mee kunnen genieten van onze actie en we kregen alleen maar lovende reacties.

Tijdens ‘De Week van de Korte Keten 2020’ trachten wij deze actie terug te organiseren.

Meer info over ‘De Week van de Korte Keten’ via: weekvandekorteketen.be

Mensen samenbrengen

We mochten in 2018 de bewoners van het rusthuis Sint-Felix Herne een leuke namiddag bezorgen en in het kader van Lenteschoonmaak 2019 van De Mooi Makers, organiseerden we een grote zwerfvuilactie in het jeugdhuis van Herne.

Aanwezigheid op (lokale) evenementen

We waren in 2018 te gast op de plantenruilbeurs van Landelijke Gilde Herne, ‘Het Warmste Klooster’ van Herne Leeft! en ‘Dag van de Zorg 2019’ door Our Little Farm vzw. Daarnaast waren we ook te gast op het ‘Rabarberfeest’ in Heide, Nederland. 

Goede doelen ondersteunen

Als organisatie willen wij ook ons goed hart tonen en schenken we elk jaar een deel van onze winst naar een goed doel. We schonken o.a. al aan Kom Op Tegen Kanker naar aanleiding van De Warmste Week van Studio Brussel.

Ook schonken wij aan elk ingeschreven buurtfeest in Herne, een ‘buurtfeestmand’ met onze rabarberproducten.

Kennis bijbrengen over rabarber

In 2020 lanceren wij lezingen over de geschiedenis van rabarber.

Rabarber is meer dan alleen een groente uit grootmoeders tijd. Wist je dat rabarber ooit meer waard was dan goud? Of dat de Russische Koninklijke familie aan het hoofd stond van een grote rabarberhandel in Rusland?

Met veel passie en enthousiasme komen onze vrijwilligers een leervolle uiteenzetting geven over de geschiedenis van hun geliefde rabarber.

Binnenkort meer informatie hierover.

%d bloggers liken dit: