Over onze vzw

Het begon allemaal met rabarber…

In 2017 staken enkele enthousiaste inwoners uit de gemeente Herne de koppen bij elkaar en richtten ze samen Herne Rabarber’t vzw op, met als doel de groente rabarber terug in de kijker te zetten. Door verschillende projecten en activiteiten te organiseren rond rabarber willen wij zo mensen samenbrengen, de lokale handel promoten en goede doelen ondersteunen.

Ons kernbestuur
Voorzitter: Dieter Bellemans & Secretaris: Brent Roobaert
Penningmeester: Ingrid De Vogelaere
Communicatieverantwoordelijke: Jolien Schoonooghe

Eigen acties

2017: Adopteer een rabarberplant

In 2017 ontstond meteen een project met onze rabarberplanten. Hierbij konden mensen bij ons een rabarberplant aankopen en kiezen om deze mee naar huis te nemen of te laten planten op ons veld. Dankzij deze actie kon Herne Rabarber’t zo een mooi rabarberveld aanleggen in de tuin van het Dominicanessenklooster te Herne. Het hele jaar door staan onze leden in voor het onderhoud van dit veld.

In de periode van eind april tot begin juni, kan je bij Herne Rabarber’t terecht voor de aankoop van een rabarberplant, voor het bedrag van 10 euro per plant.

De lokale handel promoten

Producten ontwikkelen in samenwerking met lokale handelaars.

Met de eerste oogst van onze rabarberplanten ontstonden verschillende ideeën, waaronder het maken van een assortiment aan rabarberpralines, rabarbersorbet, aardbei rabarberconfituur en het persen van ons eigen appel rabarbersap, Daarnaast verkopen wij ook bestaande rabarberproducten, afkomstig van lokale handelaars.

Week van de Korte Keten: De RABABOX

In april 2019 lanceerde Herne Rabarber’t voor de eerste keer een project voor ‘De Week van de Korte Keten’ . Tijdens deze week wordt via allerlei acties over heel Vlaanderen, promotie gemaakt voor de consumatie van lokale producten.

Zo kwam ons idee van de ‘RABABOX’ tot stand. Een menubox met alleen lokale producten, afkomstig van landbouwers en handelaars uit de streek rond Herne.

Men kon de menu’s van de RABABOX online en telefonisch van 14 april 2019 tot 30 april 2019 bestellen. Op 5 mei 2019 kwamen de mensen hun bestelling afhalen of werd hun bestelling aan huis gebracht door onze vrijwilligers.

Dit project zal opnieuw gelanceerd worden tijdens de Week van de Korte Keten 2020, die zal lopen van 6 juni 2020 tot 14 juni 2020.

Mensen samenbrengen

We mochten in 2018 de bewoners van het rusthuis Sint-Felix Herne een leuke namiddag bezorgen en in het kader van Lenteschoonmaak 2019 van De Mooi Makers, organiseerde Herne Rabarber’t een grote zwerfvuilactie in het jeugdhuis van Herne.

Aanwezigheid op (lokale) evenementen

In 2018 was Herne Rabarber’t te gast op de plantenruilbeurs van Landelijke Gilde Herne, op ‘Het Warmste Klooster’ van Herne Leeft! en op ‘Dag van de Zorg 2019’ georganiseerd door Our Little Farm vzw. Daarnaast waren wij ook te gast op het ‘Rabarberfeest’ in Heide, Nederland. 

Onze stand van de vzw is regelmatig aanwezig op lokale evenementen. Alle datums zijn te vinden op de pagina ‘Agenda‘.

Goede doelen ondersteunen

Herne Rabarber’t wil ook iets terug doen voor de maatschappij, daarom steunt onze vzw jaarlijks een goed doel. In 2018 steunde wij Kom Op Tegen Kanker, naar aanleiding van ‘De Warmste Week’ van Studio Brussel. In 2019 wilde we iets voor de bewoners uit Herne. Elk ingeschreven buurtfeest in Herne kreeg een ‘buurtfeestmand’ met rabarberproducten van ons cadeau.

Onze mascotte ‘Bluecapi’

Laten wij onze mascotte Bluecapi aan je voorstellen. Een eigenaardig wezentje dat veel over rabarber weet en net als ons zijn passie met iedereen wil delen. Bluecapi is enthousiast en soms wat ondeugend, maar heeft vooral een groot hart en staat altijd paraat om de handen uit de mouwen te steken. Met zijn rode botjes wandelt hij graag door de natuur, opzoek naar nieuwe verhalen en leuke weetjes over rabarber.

%d bloggers liken dit: