Jalines Tarte Tatin met rabarber en frambozen – Bake off Vlaanderen 2019

Deelneemster Jaline bakte tijdens de tweede aflevering van ‘Bake Off Vlaanderen 2019′ een lekkere Tarte Tatin met rabarber en frambozen. Wanneer wij van Herne Rabarber’t het woord ‘rabarber’ horen in een recept, moeten wij dit wel delen!

Als je zin hebt om de lekkere Tarte Tatin van Jaline zelf te bakken, vind je hieronder het recept.

Ingrediënten

Pate sucrée

  • 240 g ongezouten boter (kamertemperatuur)
  • 180 g bloemsuiker
  • 60 g pistachepoeder (gemalen pistachenoten)
  • 4 g zout
  • 100 g ei
  • 120 g patisseriebloem
  • 350 g zeeuws bloem

Bladerdeeg

  • 240 g bloem
  • 240 g koude ongezouten boter (in blokjes, 30 min in diepvries)
  • 1 eetlepel zout
  • 130 ml ijskoud water

Rabarber

  • 20 stengels rabarber (allemaal ongeveer zelfde dikte)

Suikerwater

  • 200 g suiker
  • 100 g water
  • Rode gel kleurstof
  • Sap van 1 citroen
  • 200 g frambozenpuree

Karamel

  • 170 g suiker
  • 45 g ongezouten boter
  • Rode kleurstof

Vanillemousse

  • 1 vanillestokjes
  • Vanille extract
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 300 g slagroom

Decoratie

  • 15 gepelde ongezouten pistachenoten
  • 20 frambozen
  • Pistachepoeder
  • Frambozenpoeder

Recept

PÂTE SUCREE VAN PISTACHE

  • Klop de boter (240g) samen met de bloemsuiker (180g) , pistachepoeder (60g) op tot het romig is
  • Voeg het ei (100g ) rustig erbij en meng tot een homogeen beslag
  • Voeg de patisseriebloem (120g) en het zeeuwse bloem (350g) aan het beslag en meng zo kort mogelijk
  • Maak een bol van het deeg en wikkel het in in plasticfolie
  • Leg in de frigo
  • Verwarm de oven op 165 °C
  • Rol het deeg uit tot ongeveer 2mm dikte en leg er een geperforeerde bakmat op
  • Laat 12 min afbakken
  • Laat afkoelen op de bakplaat

SNELLE BLADERDEEG

  • Haal de blokjes boter (240g) uit de diepvries
  • Doe de bloem (240g) en zout (halve eetlepel) in een mengkom, voeg de boter toe en roer even met een lepel zodat er rond elk blokje bloem zit
  • Laat de kenwood 2 keer 1 sec. draaien
  • Voeg de helft van het ijskoude water (65 ml) toe en laat hem 3 keer 1 seconden draaien
  • Voeg nu de andere helft (65 ml) toe en laat nu 6 x 1sec draaien
  • Haal het deeg uit de pot en breng het samen (niet kneden)
  • Rol het uit tot een vierkant
  • En toer het 3 keer , na elke toer 10 min in de diepvries
  • Wikkel in plasticfolie en leg voor een half uur in de koelkast

RABARBER

  • Snij de rabarber in het patroon

SUIKERWATER

  • Doe alle ingrediënten samen in een pan en verwarm alles
  • Pocheer de rabarber ongeveer 3 minuten in het suikerwater

KARAMEL

  • Maak een karamel met de suiker (170g)
  • Voeg de boter (45g) en de rode kleurstof toe wanneer de karamel klaar is
  • Giet de karamel in de taartvorm

TARTE TATIN BAKKEN

  • Verwarm de oven op 200°C
  • Doe het rabarber patroon op de karamel
  • Rol de bladerdeeg uit en leg dit op de rabarber, duw het bladerdeeg goed vast
  • Bak de tarte tatin 25-30min
  • Laat 5 minuten afkoelen vooraleer je hem omdraait

VANILLEMOUSSE

  • Haal de vanillezaadjes uit het vanillestokje
  • Klop de slagroom (300g) half op met de vanillesuiker
  • Voeg eventueel extract toe
  • Doe het in een spuitzak

TARTE TATIN OPBOUWEN

  • Leg de tarte tatin op de leisteen
  • Leg de pâte sucrée op de rabarber en spuit de vanillemousse in bollen erop
  • Werk af met pistachenoten, verse frambozen, frambozenpoeder en pistachepoeder

(Bron: Jalines Tarte Tatin met rabarber en frambozen. (z.d.). Geraadpleegd op 17 september 2019, van https://www.vier.be/bake-off-vlaanderen/jalines-tarte-tatin-met-rabarber-en-frambozen)

Foodblog – 4/06/2019 – Rabarbercake met chocolade, esdoornsiroop en bananen

Chocolade en rabarber, wat wil een mens nog meer om gelukkig te zijn!

Ingrediënten:
  • 2 rijpe bananen
  • 50 ml esdoornsiroop
  • 100 ml rijstmelk
  • 1 zakje vanillepoeder
  • 200 g speltmeel
  • Een rabarberstengel
  • Een snuifje zout
  • Chocoladerondjes (1 handje vol)
Bereidingswijze:
  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Plet de bananen zacht, klop de eieren los en meng deze samen in een grote kom.
  3. Meng vervolgens de esdoornsiroop, het vanillepoeder, het snuifje zout, de speltmeel en de rijstmelk met elkaar.
  4. Meng alles met elkaar. (Tip: Het deeg mag niet te lopend zijn. Als dit het geval zou zijn, voeg er dan nog wat speltmeel bij.)
  5. Smeer je bakvorm in met bakboter of een ander product volgens eigen keuze.
  6. Was de rabarberstengel en snij die in fijne, lange reepjes. Deze dienen om de cake te decoreren. Hoe meer rabarber je er bovenaan oplegt, hoe beter je de smaak van de rabarber zal proeven in de cake.
  7. Giet het mengsel in de bakvorm, leg de reepjes rabarber er boven op en strooi als laatste de chocoladerondjes over de cake.
  8. Laat de cake 20 tot 30 minuten bakken tot er een mooie bruine korst op komt. (Tip: Om te kijken of de cake vanbinnen goed gebakken is, kan je er met een vork in prikken. Als er geen deeg blijft plakken aan je vork, is de cake klaar).

Smakelijk!

Foodblog – 9/08/2018 – Panna cotta met rabarber- en aardbeiencoulis

Heerlijke panna cotta met rabarber- en aardbeiencoulis, het perfecte dessertje om af te koelen tijdens deze zwoele zomerdagen.

BENODIGDHEDEN VOOR 4 TOT 6 PERSONEN:
  • 300g Griekse yoghurt
  • 300 g aardbeiden
  • 125 ml slagroom
  • 4 el vloeibare honing
  • 4 gelatineblaadjes
  • 2 dikke rabarberstengels
  • 1 limoen
  • 2 dl water
  • 175 g suiker
BEREIDINGSWIJZE:
  1. Week 3 gelatineblaadje 5 minuten in koud water.
  2.  Giet de slagroom in een pan en breng deze aan de kook.
  3. Roer de suiker erdoor tot die opgelost is en laat dan nog even zachtjes borrelen.
  4. Knijp de koude gelatineblaadjes uit, haal daarna de pan van het vuur en laat de gelatine in de hete room oplossen.
  5. Zet de pan in een spoelbak met ijskoud water en laat het roommengsel 3 à 5 minuten afkoelen tot het lobbig wordt.
  6. Roer met een lepel de yoghurt los in een kom en meng het roommengsels eronder door. Schep het mengsel dan vervolgens in glazen en zet ze 2 uur in de koelkast tot de panna cotta stevig is.
  7. Snij de rabarber en de aardbeien in fijne stukjes en marineer ze een half uurtje in het sap van een halve limoen met daarbij 2 eetlepels suiker.
  8. Doe de rest van de suiker in een pan en voeg het water erbij.
  9. Laat zachtjes inkoken tot een dikke suikersiroop. (Voeg suiker toe als de siroop niet dik genoeg is)
  10. Voeg de gemarineerde rabarber en aardbeien toe zodat de siroop rood kleurt.
  11. Zeef nadien de siroop en week het overgebleven gelatineblaadje in koud water
  12. Voeg dan het gelatineblaadje toe aan de nog hete coulis en los het al roerend helemaal op.
  13. Laat de rabarber – en aardbeiencoulis lichtjes afkoelen en lepel hem boven de glaasjes panna cotta en laat deze nog 1 uur afkoelen.

Smakelijk!