Jalines Tarte Tatin met rabarber en frambozen – Bake off Vlaanderen 2019

Deelneemster Jaline bakte tijdens de tweede aflevering van ‘Bake Off Vlaanderen 2019′ een lekkere Tarte Tatin met rabarber en frambozen. Wanneer wij van Herne Rabarber’t het woord ‘rabarber’ horen in een recept, moeten wij dit wel delen!

Als je zin hebt om de lekkere Tarte Tatin van Jaline zelf te bakken, vind je hieronder het recept.

Ingrediënten

Pate sucrée

  • 240 g ongezouten boter (kamertemperatuur)
  • 180 g bloemsuiker
  • 60 g pistachepoeder (gemalen pistachenoten)
  • 4 g zout
  • 100 g ei
  • 120 g patisseriebloem
  • 350 g zeeuws bloem

Bladerdeeg

  • 240 g bloem
  • 240 g koude ongezouten boter (in blokjes, 30 min in diepvries)
  • 1 eetlepel zout
  • 130 ml ijskoud water

Rabarber

  • 20 stengels rabarber (allemaal ongeveer zelfde dikte)

Suikerwater

  • 200 g suiker
  • 100 g water
  • Rode gel kleurstof
  • Sap van 1 citroen
  • 200 g frambozenpuree

Karamel

  • 170 g suiker
  • 45 g ongezouten boter
  • Rode kleurstof

Vanillemousse

  • 1 vanillestokjes
  • Vanille extract
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 300 g slagroom

Decoratie

  • 15 gepelde ongezouten pistachenoten
  • 20 frambozen
  • Pistachepoeder
  • Frambozenpoeder

Recept

PÂTE SUCREE VAN PISTACHE

  • Klop de boter (240g) samen met de bloemsuiker (180g) , pistachepoeder (60g) op tot het romig is
  • Voeg het ei (100g ) rustig erbij en meng tot een homogeen beslag
  • Voeg de patisseriebloem (120g) en het zeeuwse bloem (350g) aan het beslag en meng zo kort mogelijk
  • Maak een bol van het deeg en wikkel het in in plasticfolie
  • Leg in de frigo
  • Verwarm de oven op 165 °C
  • Rol het deeg uit tot ongeveer 2mm dikte en leg er een geperforeerde bakmat op
  • Laat 12 min afbakken
  • Laat afkoelen op de bakplaat

SNELLE BLADERDEEG

  • Haal de blokjes boter (240g) uit de diepvries
  • Doe de bloem (240g) en zout (halve eetlepel) in een mengkom, voeg de boter toe en roer even met een lepel zodat er rond elk blokje bloem zit
  • Laat de kenwood 2 keer 1 sec. draaien
  • Voeg de helft van het ijskoude water (65 ml) toe en laat hem 3 keer 1 seconden draaien
  • Voeg nu de andere helft (65 ml) toe en laat nu 6 x 1sec draaien
  • Haal het deeg uit de pot en breng het samen (niet kneden)
  • Rol het uit tot een vierkant
  • En toer het 3 keer , na elke toer 10 min in de diepvries
  • Wikkel in plasticfolie en leg voor een half uur in de koelkast

RABARBER

  • Snij de rabarber in het patroon

SUIKERWATER

  • Doe alle ingrediënten samen in een pan en verwarm alles
  • Pocheer de rabarber ongeveer 3 minuten in het suikerwater

KARAMEL

  • Maak een karamel met de suiker (170g)
  • Voeg de boter (45g) en de rode kleurstof toe wanneer de karamel klaar is
  • Giet de karamel in de taartvorm

TARTE TATIN BAKKEN

  • Verwarm de oven op 200°C
  • Doe het rabarber patroon op de karamel
  • Rol de bladerdeeg uit en leg dit op de rabarber, duw het bladerdeeg goed vast
  • Bak de tarte tatin 25-30min
  • Laat 5 minuten afkoelen vooraleer je hem omdraait

VANILLEMOUSSE

  • Haal de vanillezaadjes uit het vanillestokje
  • Klop de slagroom (300g) half op met de vanillesuiker
  • Voeg eventueel extract toe
  • Doe het in een spuitzak

TARTE TATIN OPBOUWEN

  • Leg de tarte tatin op de leisteen
  • Leg de pâte sucrée op de rabarber en spuit de vanillemousse in bollen erop
  • Werk af met pistachenoten, verse frambozen, frambozenpoeder en pistachepoeder

(Bron: Jalines Tarte Tatin met rabarber en frambozen. (z.d.). Geraadpleegd op 17 september 2019, van https://www.vier.be/bake-off-vlaanderen/jalines-tarte-tatin-met-rabarber-en-frambozen)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: